Lastenboeken Belplume & GSP
Procedure manual - Belplume
- cahier des charges pour exploitations poulets de chair
- cahier des charges pour exploitations reproduction chair
- cahier des charges pour exploitation poules pondeuses
- cahier des charges pour exploitation reproduction poules pondeuses
- cahier des charges pour exploitation élevage poules pondeuses
- cahier des charges pour couvoirs
- cahier des charges pour les abattoirs
- cahier des charges pour le transport
The Belplume procedures manual has been elaborated around the following outlines:
- the production of safe chicken meat;
- guarantees of sound production methods and circumstances;
- care for the health and well-being of animals;
- guarantees of transparency and traceability through data exchange and feedback.
The afore-mentioned general principles will be concretized in practical rules and regulations which are directly associated with operational management: the whole of these provisions shall be referred to as “the terms and conditions of approval for the procedures manual”. The interpretation and/or practical application of these terms and conditions of approval usually require(s) further explanation of a highly-specific subject, which is included in the appendices to the terms and conditions of approval.
Apart from that, the terms and conditions of approval will be different according to the type of business activity within the broiler chain: at present four chapters are taken into consideration, viz. the terms and conditions of approval for reproduction farms, hatcheries, broiler companies and slaughterhouses.Some typical regulations from the terms and conditions of approval for chicken companies are listed here for illustration purposes:
- well-equipped hygiene sluice with company-owned clothing and footwear;
- controlled access to the company by means of a visitor’s register and keeping the industrial buildings locked;
- separate storage of feed with waiting time;
- prevention of the introduction of animal diseases by means of birdproof buildings, clean lorries, the use of company-owned clothing and footwear;
- a correct and well-documented business administration;
- refrigerated storage of carcasses;
- an effective vermin control.
LASTENBOEK GSP
GSP-Pluimvee is een kwaliteitssysteem voor pluimveeservicebedrijven. GSP-Pluimvee staat voor Goede Service Praktijken Pluimvee en heeft betrekking op de volgende activiteiten:
- Pluimvee vangen en laden;
- Ongediertebestrijding;
- Ontsmetten;
- Pluimvee enten;
- Snavelbehandelen;
- Reinigen.
Een pluimveeservicebedrijf dat GSP-Pluimvee erkend is, geeft een kwalitatieve meerwaarde aan zijn bedrijf. Het doel van GSP-Pluimvee is:
- Het waarborgen van de kwaliteit van de dienstverlening;
- Het nemen van preventieve maatregelen om insleep van ziekten, pathogenen en/of contaminanten te voorkomen;
- Het verbeteren van de hygiëne in de pluimveestallen;
- De kwaliteit van de geleverde dienst verhogen d.m.v. regelmatige scholing.
- Om te kunnen deelnemen aan het GSP-Pluimvee programma, moet een pluimveeservicebedrijf voldoen aan de erkenningsvoorwaarden van GSP-Pluimvee en de opleiding GSP-Pluimvee volgen.
De erkenningsvoorwaarden zijn opgedeeld in algemene erkenningsvoorwaarden, die van toepassing zijn voor alle deelnemers, en aanvullende erkenningsvoorwaarden die betrekking hebben op een bepaalde activiteit.
De deelnemers aan het GSP-programma krijgen een compleet lastenboek gratis bezorgd. Andere geïnteresseerden kunnen het lastenboek op aanvraag bekomen.
Alle medewerkers van het pluimveeservicebedrijf de opleiding GSP-Pluimvee moeten volgen. Deze opleiding bestaat uit een algemeen deel voor alle servicebedrijven en een bijkomend specifiek deel voor reinigings-, ontsmettings- en entbedrijven.
De bedrijven met een certificaat voor Goede Service Praktijken hebben een administratieve en visuele audit door een geaccrediteerde controle-instelling met goed gevolg doorlopen en worden dus erkend voor hun zorgvuldige werkwijze, preventie tegenover dierziekten, respecteren van de hygiëne op het bedrijf en de permanente scholing van de medewerkers.